Informasjon

Snøscootere

Alle som har eller liker snøscooter av alt slag. Bli medlem :)

Sted: Norge
Medlemmer: 63
Siste aktivitet: okt 15, 2013

Myter og fakta om snøscooter:


- Snøscooteren bråker…

En vanlig snøscooter gir under 75 dBA på 15 meters avstand. Moderne 4-taktere har ett langt lavere nivå.

Blant beregninger som er gjort, og som brukes mot snøscooteren – starter "støy" på 40 dBA. Ved 20 dBA er lyd såvidt hørbar. En vanlig samtale gir 70 dBA.


- Snøscooteren forurenser

De norske snøscooterne slipper ut 16 000 tonn CO2 i løpet av ett år, det gir 300 kg CO 2 i gjennomsnitt pr snøscooter. Den norske fritidsbåtparken slipper i gjennomsnitt ut 32 000 tonn CO2 på en time.


- Snøscooteren forstyrrer dyrelivet

Observasjoner over hele verden sier det samme, dyrene lar seg ikke skremme av kjøretøy med motoren i gang. Stopper man derimot motoren og begynner å gå mot dyrene, blir de redd. Kjøretøy oppfattes ikke som en naturlig fiende.

En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø på Svalbard konkluderer med at de ikke på noen måte kunne påvise noen reduksjon i det fysiske velværet til reinsdyrene pga snøscooterkjøring.


- Snøscooteren skader terrenget

En skiløper som står stille utøver ett trykk på marken som er dobbelt av en snøscooter. Når skiløperen sparker ifra er trykket 10 ganger høyere.

Når snøen smelter forsvinner skisporet, og likeledes snøscootersporet. Vekstforholdene i og ved siden av en snøscooterløype er identiske. Ingen forskning har påvist varige skader på plantelivet pga snøscooter.


Det er for mange snøscootere

Det er registrert 55 000 snøscootere i Norge. Til sammenligning finnes det ca 450 000 fritidsbåter. I Norge har vi 431 kommuner, det er lov å kjøre snøscooter i 24 av dem. Fritidsbåt er lovlig i alle.


Snøscooteren hører ikke hjemme på fjellet

Snøscooteren er for mange i distriktet det samme som fritidsbåten for folk som bor nærme kysten. Ingen tør vel foreslå å innføre lignende begrensninger for båtene som snøscooterbrukere har i dag.


Undersøkelser sier at folk vil ha vekk snøscooteren

Dersom man foretar undersøkelser i byene vil ikke svaret bli det samme som i distriktene. Undersøkelser MMI har foretatt viser en overvekt av positive holdninger til snøscooter i områder hvor man benytter snøscooter.


Nødvendig transport kan dekke sopp gjennom bruk av leiekjøring.

Ved bruk av leiekjøring / "snøscooter-taxi" vil trafikken bli det dobbelte, i og med at vedkommende må kjøre samme strekning to ganger.
Hvem som helst kan kjøre snøscooter

Alle som skal kjøre snøscooter må ha førerkort. Fra 01.07.06 innførtes førerkort klasse S, med krav til opplæring. Hvem som helst kan gå rett om bord i en 49 fots båt med flere tusen hestekrefter. Det stilles ingen krav til kompetanse, ferdigheter eller erfaring for å kjøre båter inntil 15 meters lengde. Promillegrensen for snøscooter er 0,2 – mens den for båtførere er 0,8.


Snøscooter organisasjonene vil ha fritt frem overalt

Alle seriøse snøscooter organisasjoner i Norge ønsker ikke fritt frem. Vi ønsker ett tilrettelagt løypenett, vedtatt av den enkelte kommune – ikke bestemt av sentrale myndigheter. Den enkelte kommune er best skikket til å tilrettelegge løypenettet i sin kommune. Norge er så stort at det er plass til både skiløpere og snøscooterkjørere.


Straffen for ulovlig kjøring er for lav

Man risikerer i dag bøter i størrelsesorden 10000 – 15000,- for ulovlig snøscooter-kjøring. I tillegg kan politiet beslaglegge snøscooteren. I det nye forslaget fra Direktoratet for naturforvaltning foreslås det i tillegg fengsel i inntil ett år hvis man forringer noens mulighet for å oppleve stillhet og ro.

Man kan i dag utføre særdeles grov vold mot andre før man blir idømt fengsel på ett år. Promillekjøring med bil, med ca 2-3 i promille – vil normalt gi 20- 30 dagers betinget fengsel og ca 15.000,- i bot.

Det strider mot svært manges rettsoppfatning at dommene for slike forbrytelser skal være den samme.

Kilder; Snøscooterimportørenes forening, SINTEF Rapport – Motorferdsel i utmark, Støyberegning, Fremtiden i våre hender, Motorbåtimportører, Snøfor. Aviser, bl.a Aftenposten, Nettavisen.

Diskusjonsforum

Denne gruppen har ingen diskusjoner ennå.

Kommentarvegg

Kommenter

Du må være medlem av Snøscootere for å kunne legge til kommentarer!

Kommentert av vetle maskin kletthagen den 17 februar 2011 kl. 16.37
det er lett å velte med grizzly kjører jo en aktiv sjøl .
Kommentert av Henning Dokken den 7 februar 2011 kl. 18.31
du skal være ganske god for å velte med en Grizzly
Kommentert av vetle maskin kletthagen den 23 januar 2011 kl. 20.33
lynx `n tæk sei fram i ulent terreng: P grizzly aktiv er god trekk maskin , men er litt lett å velte med: )
Kommentert av Ola H den 20 januar 2011 kl. 21.39

synd aktiv har slutte å produsere, hadde kjøpt meg det. de er stort sett oppbrukt de du får tak i dag. idrettslaget her over har hatt 3 å de har gått rimli bra, tell å være 2 bander er det lettkjørt, i terrenget. en klattreboggie for rygging, ellers sterk, understellet rengjør seg rimli bra, tatt i betraktning att det er en 2 bander.  ingen tvil om att je hadde gått for noe slikt, men som sagt de som er igjen er bare filler, å er oppbrukt.

Kommentert av Leif den 19 januar 2011 kl. 20.58
Hva er beste scooter fra 80tallet til å ta seg fram i ulendt terreng med løssnø. Altså ikke til turbruk men en arbeidsscooter.
Har noen noen erfaringer??
Kommentert av Rune den 6 september 2010 kl. 0.28
Ski-Doo og Lynx sluker vel ikke reimer, men det er vel ingen hemmelighet at en Polaris kjører atskillig lengre på en reim. Men når det er sagt så får en lov å skifte stempler og sylindre på Ski-Doo ganske ofte og det er jo en litt dyrere sak...
Kommentert av Jens Erik den 26 august 2010 kl. 22.43
Ski-Doo og Lynx sluker reimer??
Har jeg aldri opplevd. Har kún gode erfaringer med de scootrene der.
Kommentert av Ola H den 12 april 2010 kl. 19.31
rart dom selger mest scooter da? hmm
Kommentert av Marius den 12 april 2010 kl. 14.36
ski-doo og lynx er noe dritt.. de sluker reimer og de er heller ikke snille mot pluggene..
Kommentert av Marius den 16 november 2009 kl. 21.47
hehe, tøff den scooter'n der ja:D
 

Medlemmer (58)

 
 
 

© 2019   Created by Tungutta.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår